Library Part Maker

2016.08.08

Stel je wilt consistente objecten die ook nog eens kunnen verschalen… Kun je dit doen zonder veel GDL te kennen?

Hoe werkt het?

Ja, er bestaat een nieuwe tool: Library Part Maker 19


Sleutelbegrippen:

  • Library

Voorwaarden:

  • Vanaf versie 19




STAP VOOR STAP

Dit is een ander soort tip.  Het is meer een “laten we dit in de gaten houden” tip.  ArchiCAD heeft voor de UK en Ireland een nieuwe tool ontwikkeld:  ArchiCAD Library Part Maker.  Ik heb het even geprobeerd om te kijken of we dit ook zouden kunnen gebruiken.  Ik vind dit gereedschap echt goed en zeer nuttig.  Met deze tool kunnen fabrikanten en gebruikers consistente objecten maken met extra informatie én ook nog eens geschikt voor verschillende schalen.  Dat is iets dat ik al sinds mijn AutoCAD tijd graag deed.  In AC 19 kun je het detailniveau van kozijnen via MVOC instellen maar het resultaat is niet altijd wat we wensen.

Het werkt een beetje als de werkplaats van kozijnen die we gebruiken en kennen.  Het is intuitief en je hoeft geen GDL te kennen.  Dit is echt een goede stap in de richting van het standaardiseren van objecten, nodig om goede schedules te kunnen maken.

Met deze tool kun je objecten, ramen en deuren maken.  De objecten zijn niet parametrisch in de zin dat ze geen aanpasbare afmetingen hebben.  De template heeft een aantal voorbeelden waar je ziet hoe en in welke laag de verschillende onderdelen zijn gemaakt.  Dit is van belang voor het automatiseren van het script.

Voor alle geldt:

  1. Je maakt het object door het selecteren van alle onderdelen in één handeling.
  2. Drie mogelijke schaalweergaven voor plattegronden en voor 3D visualisaties.
  3. Extra informatie wordt gekoppeld aan de parameterlijst van het object: de “I” in BIM
    PS: dit is nu ook al mogelijk als het object met het juiste subtype wordt gemaakt.
  4. Het is vanuit de UK template en library gemaakt
    Ik heb de template naar onze standaarden aangepast om missing attributes te voorkomen.  De taal heb ik gelaten voor wat het is, daar moet je veel meer werk aan verrichten om het goed te krijgen, en ten slotte is het programma toch al in het Engels.
  5. Bij het herdefiniëren van het object zullen aanpassingen in het script verdwijnen:
    bijvoorbeeld als je de volgorde van de materialen aanpast of je een parameter toevoegt. Het is niet anders maar hoe vaak ga je veel aanpassen?

Objecten maken:

  1. Ideaal.
    De gekozen namen komen standaard overeen met de naam van de Surface, Fill, Linetype en Pen beschrijving.  De naamgeving van de Surfaces, Fills enz. kun je bij het maken van het object zelf bepalen.  Maar als je het object gaat herdefiniëren moet je het opnieuw doen. Probeer dus eerst het object uit en doe daarna de aanpassingen die je wilt.
  2. De Engelse parameterstuklijst komt op de juiste [zelfde!] plek terecht in schedules als de Nederlandse: ArchiCad gebruikt voor Values immers de Variable en niet de Name.
    In de volgende afbeelding wordt getoond dat de Variables die we vaak in de Nederlandse bibliotheek tegenkomen dezelfde zijn als in de Engelse versie, alleen de namen zijn in het Nederlands vertaald.

Ramen en deuren maken:

  1. Mooi is dat de kozijnen net zo worden als de andere kozijnen van de bibliotheek maar dan wel in het Engels, herkenbaar want de afbeeldingen en volgorde zijn gelijk aan de Nederlanse bibliotheek.
  2. Voor mij een minpuntje: een verandering in de afmetingen van de kozijn resulteert in een nieuw “merk”.  Dit is niet altijd gewenst omdat vooral in het begin we niet precies weten wat de definitieve afmetingen worden.  Een workaround ligt op de loer.
  3. Gebruik dit niet als je een schedule zoals de kozijnstaat gaat maken.  De afbeelding van het kozijn met maatvoering en peilen wordt niet weergegeven zoals bij de andere kozijnen.

Mijn aanpassingen aan deze UK template:

  • Attributes:  lines, fills, surfaces, building materials:  standaard NL attributes toegevoegd en een nieuw indexnummer gegeveb aan de gemaakte attributes van deze template.
  • Nieuwe lijnen: voor dit doel gemaakt om de juiste variabelen te krijgen:
    • solid line
    • dashed line
    • hidden line
    • center line
  • Speciale penset voor het maken van de objecten
  • Laagnaam:  Comments  wordt A Opmerkingen
  • Renovation status:  existing [ipv new]
  • Bibliotheek 19 NL+

De oorspronkelijke penkleuren heb ik naar de NL standaard vertaald met uitzondering van pen 101 [in onze NL-template : arceringen in het algemeen] ik heb voor pen 107 gekozen, een kleur die ik gebruik voor arceringen die ik pas vanaf 1:20 wil zien zoals bij de arcering van de kozijnen.

Hopelijk gaat Kubus dit gereedschap ook geschikt maken voor Nederland en Belgie, met:

  • een goede vertaling van de onderdelen;
  • een consistente lijst voor FM categorie zoals de rest van de bibliotheek;
  • integratie van ramen en deuren met de schedules die we al hebben;
  • aan de parameters een toevoeging van IFC subtype en IFC predefined type:  hiermee zouden we een IFC predefined type aan de objecten kunnen toekennen [bijvoorbeeld “Electric Appliances” of “Coverings” daar waar we nu niet verder komen dan “NOTDEFINED”; maar wie weet is dit in ArchiCAD 20 beter geregeld en dan is dit niet nodig.]

 

CONCLUSIES

Ik zie dit als een doorontwikkeling van wat we reeds kennen als de werkplaats voor de ramen en kozijnen.  Dit gereedschap vereenvoudigt het maken van objecten waar de schaal vanuit de MVOC kan worden gecontroleerd zonder al teveel kennis van GDL.

 

PS

Indien je de Library Part Maker 19 wilt gebruiken kan ik mijn Library Part Maker template ter beschikking stellen.  Stuur een e-mail naar info [at] mec-2-bim.nl.

 




ACHTERGRONDINFORMATIE

Over de ArchiCAD Library Part Maker:

Over libraries in het algemeen:



DOWNLOAD

Library Part Maker 08.08.2016

Index   |   Naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten