Wandverbindingen 3

2014.05.05

Een typisch woningbouwsituatie, een geprofileerde betonnen wand sluit aan op een houten binnenspouwblad.  Hoe lossen we deze situatie op?

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit betonnen profiel van een wand te modelleren:

  • als een symbolische weergave
  • als polywall
  • als geprofileerde kolom
  • door middel van een SEO

 

Sleutelbegrippen:

  • Polywall
  • Profile [niet voor AC SE]
  • Wall End

 

Voorwaarden:

  • elke versie heeft haar eigen oplossingen

 

 

 

 

 

Ik dacht aanvankelijk dat Wall End een oplossing zou kunnen zijn maar het lijkt me toch niet de juiste optie. [zie achtergrondinformatie]

Ik had deze verbinding in TT 011 laten zien maar hierover uit te weiden.

 


STAP VOOR STAP

De versie van ArchiCAD waarmee je werkt is bepalend voor de oplossing dat je kunt gebruiken.  Eerst bekijken we de tussenwand en op het eind behandelen we de hoekoplossing.

Symbolische weergave

Het is altijd mogelijk om voor een symbolische weergave te kiezen.  In dit geval gaat het niet om de precieze vorm van de neus van de betonnen wand.  Dit zou de meest simpele oplossing kunnen worden.  Er worden twee wanden in het verlengde van elkaar getekend. Als de wand [neus] niet de referentielijn van de gevel aanraakt wordt er geen verbinding gemaakt. Denk er aan dat je ook de Auto Intersection even uit kunt zetten.

In het eerste plaatje zal de prioriteit van de wandenschillen bepalen hoe de verbinding wordt opgelost tenzij de Auto Intersection uit staat.  Om het binnenblad te onderbreken kunnen we een SEO- operator maken. Zet de referentielijnen van de wanden niet op elkaar, want dan krijg je extra ongewenste lijnen.

 

Als polywall

De betonnen wand kan als een polywall worden getekend.  In dit geval wordt er geen verbinding tussen de wanden gemaakt.  De display order bepaalt welke wand boven staat.

Als je het houtenbinnenspouwblad wilt onderbreken kan je eventueel een soort “operator” maken.  Je maakt bijvoorbeeld een “isolatie” wand met de juiste prioriteit en je zet hem in de laag SEO Operators.  Zo wordt het binnenspouwblad mooi onderbroken.

De polywall is een vorm die je in de Wall Default Settings kunt kiezen; deze optie bevindt zich onder Geometry and Positioning.  In de volgende afbeeldingen zie je deze settings in versies SE2011 en 17.

 

Als geprofileerde kolom

ArchiCAD SE heeft [nog] niet de mogelijkheid om profielen te gebruiken.

De wand wordt met het gereedschap “kolom” getekend (het profiel is immers horizontaal).  Tot versie 16 zou je de volledige wand met de isolatie in het profiel moeten opnemen.  Als je alleen de neus als kolom maakt krijg je een ongewenste lijn tussen de neus en de wand.  Maak er in zulke gevallen een gewoonte van om de IFC Element Classification van het object te wijzigen.  Hoewel het niet altijd nodig is wen je eraan consequent te werken.

In versie 17 kun je alleen de neus in het profiel opnemen.  De materialen gaan een verbinding aan.  Je krijgt geen lijn tussen wand en neus zoals in de vorige versies.

Profielen zijn zeer flexibel; als je het profiel aanpast worden ze allemaal aangepast en dat is mooi! Je kunt zoveel detail toevoegen als je maar wilt.

 

Door een Solid Element Operation

Hoewel een Solid Element Operation voor de hand liggend is, is het resultaat in de plattegrond niet zichtbaar: je zal dan toch een patch moeten toepassen.

Let op: 
Tot versie 16 is de calculatie van het volume van de wanden niet accuraat; in versie 17 is het dat wel. Houdt hiermee rekening [zie de calculatiegegevens van verschillende versies in de achtergrondinformatie].

 

De hoekoplossing

De hoek heeft aandacht nodig.  Er zijn veel mogelijkheden:

  • De meest complexe:  3 wanden plus een kolom.
    [Of ik dit zou gebruiken valt nog te bezien]
  • De meest simpele:  een patch.
  • Een tussenvorm waarbij de constructieve wand de juiste lengte heeft en de profilering wordt opgelost door middel van een patch.  Voor het modeleren gebruik ik hier 3 composites.

 

 

CONCLUSIES

Stel jezelf bij het zoeken naar een oplossing de volgende vragen:

Wat is het doel van het model?  Hoe belangrijk is het dat mijn calculatie niet zo perfect is?  Hoe belangrijk is in deze fase de weergave van de kruising? Welke berekening zullen op het model los worden gelaten?

Hoe vaak komt de situatie voor?  Indien de situatie vaak voorkomt dan loont het om te zoeken naar een echte oplossing.

In versie 17 zou ik voor de geprofileerde kolom als oplossing kiezen.  In de vorige versies waarschijnlijk ook, dan heb ik de wand compleet met alles erop en eraan.

 




ACHTERGRONDINFORMATIE


Als wall end

In eerste instantie dacht ik dat dit het ideale gereedschap zou kunnen zijn.  Voordat ik een GDL object ging ontwikkelen heb ik eerst naar de consequenties van dit alternatief gekeken: het resultaat is niet echt bevredigend.  Maar het is wel de moeite waard om toch even deze tool de review te laten passeren.  Dan zal je begrijpen waarom deze optie in deze situaties niet zo interessant is, aangezien we andere makkelijkere alternatieven hebben.

  1. In feite maakt een Wall End een opening in de wand.  Deze opening wordt vervangen door het Wall End.
  2. Het Wall End materiaal wordt niet in de calculatie van de wand meegenomen.  Het materiaal wordt niet opgeteld.  Dit hoeft niet zozeer een probleem te zijn als je het maar weet.
  3. De verbindingen worden ook niet netjes gedaan. Je bent altijd afhankelijk van de priorities en de dispay order.

Conclusie:  het is niet voor onze doeleinden bedoeld.

 

Door een Solid Element Operation

Hier zijn 5 wanden als voorbeeld om duidelijk te maken wat er met de gegevens kan gebeuren.

   

De vergelijking tussen losstaande wanden en wanden die aansluiten op een buitenwand laat zien wat er met de calculatie gebeurt.  In AC SE t/m 16 worden de wanden tot aan de aansluiting met de buitenwand gerekend [wanden 3 en 4].

Waarom in AC17 de dikte van de polywall 300 is moet ik nog informeren. Ik heb andere smallere wand getekend en het gaf ook 300.

 

op het web over Wall End tool

uitleg hoe het werkt:
Hier wordt duidelijk aangegeven dat dit gereedschap is bedoeld voor het afwerken van de kop van een wand.

**  Grafisoft: Wall End Tool settings
** Dedicated CAD Systems: Tip 69: Wall Ends
CADimage: Finishing off your Walls

 




DOWNLOAD

Wandverbindingen 3

05.05.2014


Index   |   Naar boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten