2014.04.04
Hoe kunnen we speciale tekens die in onze tekeningen voorkomen, zoals ø 13 mm of m², makkelijk schrijven?
Hoe werkt het?
Er zijn drie manieren om dit te doen:
- via toetsenbord-shortcuts
- via de Windows Character Map of MAC Character Viewer
- copy-paste uit een andere plek van je model of ander document [Word, Excel, enz.]
Sleutelbegrippen:
Voorwaarden:
|
STAP VOOR STAP
In ons werk komen we deze tekens vaak genoeg tegen. Ik zocht naar een makkelijke manier om deze tekens te schrijven zonder veel te hoeven zoeken. Zoals ik al eerder heb aangegeven zijn er drie manieren om dit te doen:
via toetsenbord-shortcuts
Grafisoft heeft een aantal tekst shortcuts in de PC-versie ingebouwd. Veel zijn handig voor de Spaans sprekenden onder ons ☺ of voor de Engelsen die nog steeds in duimen werken. Ze zijn makkelijk te onthouden.
MAC heeft zijn eigen shortcuts.
In de bijlage vind je de meerderheid van de shortcuts die in ArchiCAD werken, hier geef ik een selectie weer:
Symbol ø ° ² ³ € × © ç |
Windows ctrl + alt + l [L] ctrl + alt + shift + ; ctrl + alt + 2 ctrl + alt + 3 ctrl + alt + 5 ctrl + alt + = ctrl + alt + c ctrl + alt + , |
MAC opt + o shift + opt + 8 opt + 2 opt + g opt + c |
5 Het Euro-teken staat ook in mijn toetsenbord bij de 5 [PC]
2 Het Euro-teken staat ook in mijn toetsenbord bij de 2 [MAC]
= Het + [plus-teken] staat ook op dezelfde toets [PC]
Windows heeft ook keystroke shortcuts. Ik vind dit niet handig werken maar anderen misschien wel. Met NumLock aan kun je met de Alt-toets ingedrukt in combinatie met een 4-cijferig nummer een teken oproepen. Bijvoorbeeld [NumLock aan] Alt+0177 is ±. Vergeet daarna niet NumLock uit te doen!
via de Character Map / Character Viewer
Voor de tekens die niet via shortcuts te bereiken zijn kun je via het Omega symbool van het tekstscherm het Character Map venster oproepen Bij het openen van de Character Map verschijnt het laatste fonttype dat je hebt gebruikt, niet noodzakerwijs hetgene dat je current hebt. Daar zoek je het symbool dat je nodig hebt.
De meerderheid van de symbolen die we nodig hebben verschijnen aan het begin van de gewone fontserie en zijn meteen zichtbaar, zoals ° [graden] of ± [plus-min].
Sommige symbolen zijn mooier in een ander font. Ik vind bijvoorbeeld “pijlen” mooier in Calibri.
TIP: Als je bijvoorbeeld veel een → [right arrow] wilt gebruiken of iets anders dat niet in het eerste scherm verschijnt, moet je best veel in de Character Map bladeren, tenzij je de Unicode kent en dan kun je snel daarheen. In de bijlage zijn een aantal van deze codes te vinden. De codes die je heel vaak gebruikt zul je wel onthouden.
→ pijl rechts 2192
← pijl links 2190
MAC-gebruikers hebben vanuit de MAC zelf een aantal opties via de Character Viewer en de Keyboard Viewer. In de Character Viewer kun je je favorites instellen. Dit zijn voorlopig de mijne [zie afbeelding].
Deze zijn voorlopig de mijne. |
via copy-paste
Als je veel van deze tekens - die je niet via shortcuts kunt oproepen - gaat gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het maken van details, kun je beter een bestand open hebben waarin zich deze tekens bevinden [een beetje zoals een favorite viewer maar dan anders]. Als je vanuit een ander bestand kopieert kun je dit tijdens het werk doen [wat in Autocad “transparant” werd genoemd]. Natuurlijk kun je dit soort tekens ook in een tekst in je ArchiCAD file hebben en van daaruit kopiëren maar dit werkt niet zo prettig. Je moet van tevoren weten wat je gaat gebruiken om deze in het clipboard op te slaan en vervolgens de volgende handeling doen. In mijn MAC heb ik favorites ingesteld.
NB In maatvoering, zonestempels en andere situaties waar je in ander soort scherm terecht komt werkt de Windows Character Map methode niet, dat wil zeggen je kunt hem niet oproepen. Maar als deze open staat kun je hem wel gebruiken, shortcuts of copy-paste werken altijd.
CONCLUSIES
De meerderheid van de tekens die we gebruiken zijn via shortcuts te vinden. Een paar van de symbolen bevinden zich in het eerste blad van de character map. En ten slotte kun je altijd - voor diegene die niet makkelijk te bereiken zijn - copy-paste uit een favorites-file [of character viewer].
TIP: Ik heb de Windows Character Map aan mijn Quick Launch balk toegevoegd, dan kan ik hem tijdens mijn werk in ArchiCAD oproepen, ook tijdens het invoeren in andere schermen waar de Ω niet staat. De Windows Character Map is te vinden via All Programs → Accessories → System Tools.
Mijn keuzes [in volgorde van toepasbaarheid]: shortcuts – Character Map [eerste blad] - copy-paste/Character Viewer [favorites]
ACHTERGRONDINFORMATIE
Unicode
“Unicode is een internationale standaard voor de codering van binaire codes naar grafische tekens en symbolen, vergelijkbaar met de ASCII-standaard. De standaard voorziet alle tekens en symbolen ("karakters") van alle geschreven talen van een nummer.” [Aldus Wikipedia]
Unicode tabellen vind je in internet, en in de Character Map scherm zie je ze ook, links onder.
Speciale Alt Tekens
Op internet zijn er voldoende sites die allerlei codes geven, maar ze werken niet altijd. Ik heb de codes die in mijn computer wel werken in de bijlage geplaatst.
algemeen
Zie Reference Guide Text blocks
op het web
Er zijn een aantal discussies in de fora, sommige zijn oud maar toch nog steeds actueel.
* |
ArchiCAD Talk - Forum | Working in ArchiCAD | Entering special characters
|
* |
|
DOWNLOAD
04.04.2014 |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten