Stel, ik wil mijn terrein modelleren, een beetje zoals ik het altijd gedaan heb: de grond heeft geen randen, behalve een dikke lijn boven, zie hieronder:
Hoe werkt het?
Er zijn twee manieren die ik kan bedenken:
- Maak het terrein met een slab [met een composite die uit twee lagen bestaat].
- Maak het terrein met een mesh en verander een paar instellingen in de doorsneden en gevels.
Sleutelbegrippen:
Voorwaarden:Voorlopig kan ik er geen bedenken.
|
STAP VOOR STAP
Het terrein modelleren.
Het terrein kan met verschillende gereedschappen worden gemodelleerd of getekend:
- Mesh
- Slab [vloer]
- cut fill is een fill
- cut fill is een composite
- Fill op elke gevel [niet echt zoals het programma bedoeld is]
Slabs en meshs kunnen worden uitgehold door Solid Element Operations [SEO] te gebruiken.
Er zijn op internet genoeg video's te vinden die het maken van het terrein uitleggen. [zie achtergrondinformatie]
Mesh
Ik modelleer het terrein met een mesh en krijg het volgende resultaat:
Mesh is per uitstek het gereedschap om terreinen te modelleren, vooral als het glooiend is. Je kunt in doorsnede en gevels een dikkere lijn voor de bovenste oppervlakte maken door de juiste penkleur voor de cut line pen te kiezen. Echter het nadeel hiervan is dat ook de uitholling deze dikte krijgt en het is misschien niet wat je wilt. Een mogelijke oplossing is dat je een iets kleiner volume maakt om de uitholling te definiëren. Dit kan, voorzover je hem niet gaat gebruiken om de inhoud van de uitgegraven grond te berekenen!
Hoe krijg je de randen weg?
Dat kun je met de juiste instellingen van sections en elevations oplossen. Deze vind je in beide gevallen onder onder General > Vertical range > Limited. Als de maat iets kleiner is dan de diepte van het terrein is verdwijnt de lijn eronder. Onder Model Display > Boundary Countour kun je No Contours aangeven. Dan verdwijnen de verticale lijnen – de marker moet daarbij wel binnen het terrein geplaatst zijn
Slab
Slab is ideaal om een vlak terrein te modelleren. Je kunt een composite of een fill als cut fill hiervoor gebruiken. De composite heeft het voordeel dat je een extra laag aan de bovenkant kunt maken, bijvoorbeeld om de bestrating aan te geven, verschillende arceringen aan te brengen of een extra dikke lijn om het maaiveld niveau te benadrukken. Als je voor de slab een fill in plaats van een composite gebruikt krijg je hetzelfde effect als met een mesh.
Hoe krijg je de randen weg?
Bij de juiste intellingen van de composites kun je de onderrand wit maken en de verticale randen ook. Dit laatste helpt niet als het terrein moet worden afgebroken. Dan weet je al wat je moet doen: No Contours in section en/of elevaton settings aangeven.
Algemene modelleertips:
- Als je een slab [composite] gebruikt, maak de uitholling 1 mm dieper dan je fundering. Zo garandeer je een correcte weergave van het aanzicht van de fundering.
- Als je niet wilt dat de fundering als een apart niveau wordt aangegeven kun je dit in de story settings [Ctrl 7] van die verdieping uitvinken.
- Als je het “ondiepe” terrein met de "NEN 47 weergave" van het model wilt, zul je een fill moeten maken. Deze fill gebruik je in je terrein-composite. [fill orientation = fit to skin]
- De rand van de mesh of de slab in aanzicht kun je ook wit [pen 91] maken, te vinden onder Floor Plan and Section > Outlines.
- Vergeet niet hiervan een favorite te maken.
CONCLUSIES
Als ik de voors en tegens overweeg gebruik ik zelf een slab - als het kan. Dan krijg ik mijn dikke lijn voor de maaiveldoppervlakte én onder de grond geen lijn.
Voor het voorbeeld [met de "ondiepere terrein"] heb ik inderdaad een fill gemaakt. Maar hoe ver je hierin wilt gaan is aan jou.
Veel is mogelijk!
ACHTERGRONDINFORMATIE
Video's over het modelleren van terreinen:
*** |
ADLAAC (Australia) kort maar krachtig [7 min] |
*** |
Stefan Boeykens: terrein met pad - mesh [versie 16] [17 min] |
** |
Eric Bobrow: wat uitgebreider uitgelegd [50 min] |
* |
Grafisoft: mesh simpel uitgelegd aan de hand van een voorbeeld [6 min] |
DOWNLOAD
11.11.2013 |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten